Servicii Legea nr 10/2001

Legea nr 10/2001 a deschis cadrul legal pentru redobândirea proprietăților pierdute abuziv în perioada regimului comunist. În prezent, au fost operate modificări majore, dintre care amintim cele aduse prin Legile nr 165/2013 și nr 193/2021.

Alege Serviciul:

obține detalii în legătură cu serviciile indicate mai jos

Consultanță în legătură cu stadiul de soluționare și procedurile în curs pentru un dosar de retrocedare. Analiză documente doveditoare ale dreptului de proprietare și completare dosar de Legea nr 10/2001.

Formulare cerere de chemare în judecată (contestație) pentru contestarea decizie de invalidare. Constestare decizie de validare parțială sau a deciziei de compensare prin puncte.

Inițiere litigiu pentru obligarea autorității (primăriei sau CNCI) la a soluționa dosarul de notificare constituit în baza Legii nr 10/2001.

Nu ești sigur că problema te încadrează în situațiile de mai sus?

Nici o problemă! Contactează-ne iar noi îți vom putea spune dacă te putem ajuta sau nu.

Avocat Legea nr 10/2001 București

Practica în Legea nr 10/2001 și nr 165/2013 este coordonat de dl. avocat Broască Bogdan, membru al Baroului București, înscris pe Tabloul avocaților definitivi cu drept de practică.

avocat Legea nr 10/2001 online

Serviciile în privința cazurilor de expropriere abuzivă, puncte ANRP ș CNCI, ori a contestațiilor împotriva deciziilor de invalidare pot fi accesate cu ușurință prin platforma AVOCAT ONLINE.

Servicii complete

Avocatex oferă consultanță inițială. Servicii de obligare a primăriei să emită dispoziția de primar. Analiză dosar de Legea nr10/2001. Contestație împotriva deciziilor de invalidare emise de CNCI / ANRP.

Disponibilitate națională

Avem disponibilitatea de a prelua cauze din materia Legii nr 10/2001 și 165/2013 pe întreg teritoriul României.

Avocatex drept

Generalități

După Revoluția din Decembrie 1989, în România, foștii proprietari expropriați abuziv în timpul regimului comunist s-au adresat instanțelor de judecată. Obiectul acelor procese era reprezentat de acțiunea în revendicare.

Odată cu apariția Legii nr. 10/2001, a fost creat un cadrul legal specific pentru reglementarea acestor raporturi juridice. Practic, statul român și-a asumat restituirea integrală (restitutio in integrum) a proprietăților. Regula era că imobilele libere (terenuri neconstruite, case sau apartamente nedemolate) se restituiau în natură foștilor proprietari.

Construcțiile care au fost demolate, înstrăinate ori terenurile afectate de construcții permanente, urmau a fi compensate cu alte bunuri sau servicii oferite de unitatea deținătoare.

De regulă, se ajungea la acordarea unor despăgubiri bănești prin raportare la valoarea de circulație a respectivelor bunuri imobile.

Cu concursul CEDO, în România a fost adoptată Legea nr. 165/2o13 care a schimbat fundamental regulile după care se acordă despăgubirile. Aceste despăgubiri au fost plafonate la valoarea din grilele notariale de la nivelul anului 2013.

În prezent, au fost declarate neconstituționale a mai multe acte normative de către Curtea Constituțională a României. S-a ajuns ca evaluarea imobilelor să se facă conform regulilor Legii nr. 193/2021.

 Avocatex oferă prin avocat specializat în Legea nr. 10/2001 și Legea nr. 165/2013 servicii profesionale de consultanță și reprezentare în instanță pentru dosarele de despăgubire.