Avocat specializat infracțiuni de serviciu

Infracțiuni de serviciu în noul Cod penal

avocat penal

Experiența avocațială

Infracțiuni de serviciu pot îmbraca forma mai multor fapte penale. Existența lor depinde de calitatea subiectului activ. Astfel, pentru a putea comite această infracțiune, este necesar ca persoană să aibă calitatea de funcționar. Desigur, în lipsa acestei calități, fapta penală comisă poate să atragă în continuare răspunderea penală. În acest ultim caz, ar putea fi incidentă o altă infracțiune.

Când vine vorba de dreptul penal, rămânem conștienți că fiecare caz are propriile sale particularități.

Cu toate acestea, există și cel puțin două lucruri comune. Pe de o parte ne referim la strategia de apărare care trebuie să fie una eficientă, indiferent de calitatea deținută – suspect, inculpat, persoană vătămată, parte civilă, persoană responsabilă civilmente. Pe de altă parte, avocatul trebuie să exercite un rol activ pentru identificarea cât mai multor mijloace de probă care să susțină apărarea clientului său.

 

Infracțiunea de delapidare

În privința infracțiunii de delapidare principale probleme întâlnite sunt în legătură cu delimitarea acesteia de alte infracțiuni contra patrimoniului. Cel mai mult se aseamănă cu infracțiunea de gestiune frauduloasă. Desigur, probleme de drept apar și în legătură cu alte elemente constitutive ale infracțiunii. Ne referim la atribuțiile de gestiune ale persoanei acuzate ori de fiabilitatea și legalitatea probelor pe care se întemeiază acuzația.

Infracțiunea de purtare abuzivă

Infracțiunea de purtare abuzivă este tot o infracțiune de serviciu.

Datorită faptului că protecția oferită de legiuitor începe de la cel mai ușor nivel de încălcare a legii penale, această infracțiune este comisă extrem de des. În realitate, puține persoane își cunosc drepturile și sunt în măsură să formuleze o plângere penală cu privire la comiterea acestei infracțiuni.

Infracțiunea de putare abuzivă se comite printr-o simplă întrebuințare de cuvinte ori expresii jignitoare de către o persoană aflată în exercitarea atribuțiunilor de serviciu.

Este astfel evident că aproape orice poate comite această infracțiune. Este nevoie doar ca acea persoană să fie în timpul programului de lucru.

O formă mai gravă se comite atunci când sunt folosite amenințări, loviri sau alte violențe de către cel aflat în exercitarea atribuțiunilor de serviciu.

Infracțiunea de abuz în serviciu

Odată cu pronunțarea Decizia Curții Constituționale a României nr. 405/2016, infracțiunea de abuz în serviciu a cunoscut mari discuții, abordări și interpretări.

În prezent, principala problemă de drept este în legătură cu existența în continuare în activul legislativ al acestei infracțiuni.

Relevante sunt dispozițiile art. 147 alin. (1) din CONSTITUȚIA ROMÂNIEI republicată în MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 31 octombrie 2003. Acesta prevede că dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare, precum și cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale. Aceasta doar cu condiția ca în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept.

În concluzie, în intervalul 8 iulie 2016-21 august 2016, dispozițiile invocate mai sus au fost suspendate de drept. Aeeasta în măsura în care prin sintagma „îndeplinește în mod defectuos” din cuprinsul acestora nu s-a înțeles „îndeplinește prin încălcarea legii”. Și-au încetat efectele juridice, în data de 22 august 2016, în măsura în care prin sintagma „îndeplinește în mod defectuos” din cuprinsul acestora nu s-a înțeles „îndeplinește prin încălcarea legii”, iar legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederilor atacate.

Infracțiunea de neglijență în serviciu

În privința infracțiunii de neglijență în serviciu toate probleme de drept amintite mai sus în privința infracțiunii de abuz în serviciu se păstrează.

Pe de o parte, este firesc să fie așa, deoarece neglijența în serviciu nu reprezintă altceva decât o infracțiune de abuz în serviciu comisă din culpă.

Pe de altă parte, Curtea Constituțională a României s-a pronunțat prin Decizia nr. 518/2017 în legătură neconstituționalitatea reglementării, în același sens ca la infracțiunea de abuz în serviciu.

Pentru aceste motive, problemele principale de drept de la abuzul în serviciu se păstrează și în cazul infracțiunii de neglijență în serviciu.

Avocat bucurești

Avocat specializat în drept penal și infracțiuni de serviciu

Știm că cele mai bune rezultate pot fi obținute doar de către persoane abilitate ce dețin o specializare în domeniul în care activează.

Avocatex propune servicii prestate de către avocat din București specializat în materia dreptului penal. Practica în dreptul penal este coordonată de dl. av. Broască Bogdan, membru al Baroului București, înscris pe Tabloul avocaților definitivi cu drept de practică.

Solicită părerea unui avocat specializat în drept penal

Evaluare gratuită caz . Alege varianta care ți se potrivește. 

Sună-ne și spune-ne probema ta. Vom evalua cazul tău gratuit.

Sau programează o întâlnire la biroul nostru pentru o consultanță adecvată.

Urmează doar 3 pași pentru a putea obține consultanță online în legătură cu cazul tău de la un avocat specializat.