
Ordonanță președințială
Experiența avocațială
Cereri de ordonanță președințială pot fi formulate atunci când în favoarea reclamantului există o aparență de drept.
Se vor putea cere măsuri provizorii în cazuri grabnice. Se poate formula de asemenea cerere de emitere a unei ordonanțe președințiale și pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere. Se mai poate cere și pentru prevenirea unei pagube iminente și care nu s-ar putea repara. La fel, o atare cerere poate fi incidentă și pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.
Acest tip de cerere reprezintă o procedură specială prevăzută de Codul de procedură civilă.
Se poate formula o cerere pentru emiterea unei ordonanței președințiale mai înainte de deschiderea unui proces, sau chiar în timpul unui proces în care se judecă deja fondul cauzei.
În urma judecării cererii, instanța o poate admite. În acest caz va pronunța o hotărâre (ordonanță președințială) care va produce efecte juridice doar temporar. Litigiul care are ca obiect fondul dreptului reclamat de una dintre părți, va fi rezolvat definitiv ulterior printr-o hotărâre judecătorească clasică.
Condiții de admisibilitate cereri de ordonanță președințială
Pentru a putea fi admisă o asemenea cerere, este necesar să fie îndeplinite mai multe condiții. În mod constant, în practică, se verifică următoarele repere:
- urgența cererii este o condiție care se verifică atunci când dacă nu s-ar acționa la timp ori nu ar intervi la timp instanța cu o hotărâre, s-ar produce pagube însemnate.
- neprejudecarea fondului înseamnă că sub nici o formă nu trebuie solicitat judecătorului să se pronunțe cu privire la fondul dreptului solicitat. Într-o cerere de ordonanță președințială, judecătorul verifică doar aparența dreptului pretins.
- vremelnicia măsurii vizează caracterul temporar care trebuie să caracterizeze hotărârea ce va fi pronunțată. De exemplu, nu se poate solicita instanței ca printr-o cerere de ordonanță președințială să se dispună demolarea unei clădiri. Este evident că într-un asemenea caz, hotărârea nu mai are caracter temporar, deoarece măsurile ce urmează a fi dispuse vor schimba ireversibil realitate materială.
Bine de știut: pe cale de ordonanță președințială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond și nici măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situației de fapt.
Analizarea temeiniciei și șanselor de reușită ale unui asemenea demers vor fi făcute de la caz la caz de către echipa Avocatex.
Avocat bucurești
Avocat specializat în cereri de ordonanță președințială
Știm că cele mai bune rezultate pot fi obținute doar de către persoane abilitate ce dețin o specializare în domeniul în care activează.
Avocatex propune servicii prestate de către avocat din București specializat în materia ordonanței președințiale. Practica atât în domeniul litigiilor cât și în domeniul ordonanței președințiale este coordonată de dl. av. Broască Bogdan, membru al Baroului București, înscris pe Tabloul avocaților definitivi cu drept de practică.
Solicită părerea unui avocat specializat.
Evaluare gratuită caz . Alege varianta care ți se potrivește.
Sună-ne și spune-ne probema ta. Vom evalua cazul tău gratuit.
Sau programează o întâlnire la biroul nostru pentru o consultanță adecvată.
Urmează doar 3 pași pentru a putea obține consultanță online în legătură cu cazul tău de la un avocat specializat.