
Contravenții la regimul rutier ori prevăzute în legi speciale
Experiența avocațială
Contravențiile reprezintă o formă mai ușoară de a încălca legea. În acest mod, contravențiile se deosebesc de infracțiuni care nu reprezintă altceva decât o categorie de fapte calificate prin voința legii ca fiind foarte periculoase și incriminate expres ca infracțiune.
Spre deosebire de dreptul penal care își are sediul materiei în Codul penal și într-o serie de legi speciale, în privința contravențiilor reglementarea o reprezintă doar legile speciale. Sunt mai multe legi speciale care prevăd că anumite fapte reprezintă contravenții și stabilesc sancțiuni pentru acestea.
Cele mai cunoscute legi speciale sunt: Codul rutier, Codul silvic, Codul vamal, etc.
Când vine vorba de contravenții, reglementarea de bază este conferită de dispozițiile Ordonanței de Urgență nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.
Toate celelalte acte normative conțin exclusiv prevederi referitoare la incriminarea anumitor fapte ca fiind contravenții și regimul sancționator.
Contravenții la regimul rutier
Contravențiile la regimul rutier reprezintă probabil cele mai răspândite contravenții care sunt comise.
Codul rutier este reprezentat de mai multe acte normative: Ordonanța de Urgență nr. 195/2002, Hotărârea nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Contravenții - probleme practice de costatare și sancționare
Practica constantă în acest domeniu ne-a plasat în mai multe tipuri de cauze, fiecare dintre acestea ridicând propriile probleme de corectă înțelegere și aplicare a legii.
Contravenții depășire limită viteză
Au fost întâlnite probleme legate de măsurarea și constatarea corectă a depășirii limitei de viteză:
- Uneori măsurarea vitezei de deplasare se efectuează cu un aparat radar (cinemometru) căruia i-a expirat buletinul de verificare metrologică. În acest fel, constarea faptei nu se mai bucură de prezumția de legalitate.
- Alteori măsurarea vitezei de deplasare s-a făcut în regim de mișcare cu un cinemometru destinat să fie folosit exclusiv în regim staționar.
- Nu trebuie pierdute din vedere nici competențele legale ale agentului constatator care trebuie să dețină abilitarea de a folosi echipamentul de măsurare a vitezei.
Contravenții depășire marcaj longitudinal continuu
- Probleme practice au fost întâlnite și în legătură cu depășirea marcajului longitudinal continuu. Din fericire constatările eronate ale agentului constatator din procesul verbal de constatare a contravenției au fost cenzurate și înlăturate de instanța de judecată.
Contravenții neacordare prioritate pietoni
- Probleme constante apar în legătură cu presupusa neacordare a priorității de trecere pentru pietonii care s-au angajat neregulamentar în travesarea străzii. Probleme speciale apar atunci când deși se află ori pătrund pe trecerea de pietoni, traversarea străzii se face totuși cu încălcarea legii.
Desigur, Codul rutier poate fi încălcat și în alte modalități. Ce este important de precizat e faptul că sancțiunea contravențională trebuie să fie rezultatul cântăririi de către agentul constatator a tuturor împrejurărilor de comitere a faptei. În acest sens, putem oferi ca exemplu situația în care pericolul social al depășirii limitei de viteză pe un sector de drum mai puțin circulat, în condiții de carosabil uscat, pe lumină, cu vizibiliate, fără alte obstacole pe drum este mai redus decât o depășire cu aceeași valoare a vitezi în cazul unei aglomerări urbane, ori pe polei sau alte condiții grele de trafic.
Agentul constatator are obligația legală de a individualiza în concret sancțiunea aplicată, adaptând-o astfel la particularitățile fiecărui caz concret.
Avocat bucurești
Avocat specializat în drept contravențional
Știm că cele mai bune rezultate pot fi obținute doar de către persoane abilitate ce dețin o specializare în domeniul în care activează.
Avocatex propune servicii prestate de către avocat din București specializat în materia OG nr. 2/2001 și OUG nr. 195/2002. Practica în domeniul dreptului contravențional este coordonată de dl. av. Broască Bogdan, înscris pe Tabloul avocaților definitivi cu drept de practică.
Solicită părerea unui avocat specializat.
Evaluare gratuită caz . Alege varianta care ți se potrivește.
Sună-ne și spune-ne probema ta. Vom evalua cazul tău gratuit.
Sau programează o întâlnire la biroul nostru pentru o consultanță adecvată.
Urmează doar 3 pași pentru a putea obține consultanță online în legătură cu cazul tău de la un avocat specializat.