În Monitorul Oficial al României nr. 979 din 27 octombrie 2023 a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 90/2023 care astfel aduce modificări ale Legii nr. 10/2001 și 165/2013 în finalul anului 2023.

În esență, acest act normativ dorește să restricționeze o serie de cheltuieli bugetare astfel încât România să se încadreze în deficitul economic asumat pentru anul 2023 să nu depășească 4,4% din PIB (produsul intern brut).

Relevanță pentru cadrul legal de acordare a măsurilor compensatorii prin puncte prevăzut de Legea nr. 10/2001 și Legea nr. 165/2013 au modificările aduse prin Art. V din actul normativ mai sus menționat. Pentru persoanele îndreptățite la restituire, atât foști proprietari cât și moștenitori ai acestora, veștile nu sunt bune, deoarece:

Pe de o parte, OUG nr. 90/2023, prin art. V alin. (1) prevede că „plata sumelor stabilite prin titlurile de plată emise de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, până la data de 31 octombrie 2023 și neachitate de Ministerul Finanțelor, se efectuează începând cu 1 aprilie 2024”.

Pe de altă parte, în cuprinsul art. V alin. (2) se prevede că „În perioada 1 noiembrie 2023-31 martie 2024, se suspendă emiterea de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a titlurilor de plată realizată în baza dispozițiilor Legii nr. 165/2013, cu modificările și completările ulterioare, și respectiv ale Legii nr. 164/2014, cu modificările ulterioare”.

Aceasta înseamnă că, din păcate, toate persoanele care au obținut decizii de compensare, indiferent că au fot emise de către Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor în procedura administrativă ori au fost emise de CNCI urmare a unei hotărâri judecătorești definitive, vor mai aștepta data de 01 aprilie 2024.

Ne dorim să nu fie păcăleală.

Ne dorim să nu fie nici prima amânare dintr-un lung șir.

Cu alte cuvinte, prin această OUG, Guvernul României a eliminat orice posibilitate de a mai fi încasate despăgubiri, fără să țină cont că unele persoane beneficiază de hotărâri judecătorești definitive obținute în medie după 5 ani de procese și alți 16 ani de așteptare începând cu anul 2001. Nu au scăpat nici persoanele care au deja emise titlurile de plată și care așteptau ca Ministerul Finanțelor Publice să efectueze virarea banilor.

Aceste modificări legislative afectează inclusiv persoanele care în anii anteriori au încasat titlurile de plată emise de MFP, acestea reprezentând tranșele anuale din valoarea despăgubirii stabilite.

Două concluzii pot fi desprinse:

  1. Există posibilitatea ca această amânare să fie singura. Începând cu data de 01 aprilie 2024 ar trebui să intre la plată titlurile de plată deja emise. Tot începând cu aceeași dată ar trebui să fie emise titluri noi de plată.
  2. Ideal ar fi ca persoanele care se consideră îndreptățite la restituire sau la despăgubiri să nu renunțe să lupte pentru drepturile lor, indiferent de stadiul în care s-ar afla dosarele lor.

Dacă procedura administrativă nu a fost finalizată iar dosarul se află încă la primărie sau la CNCI / ANRP, pot fi inițiate demersuri pentru accelerarea etapei administrative.

Dacă dosarele au beneficiat de soluții emise de autorități (decizii de compensare, decizii de validare parțială, decizii de invalidare), persoanele nemulțumite le pot contesta la tribunalul competent în 30 de zile de la comunicare.

ATENȚIE: cutiile poștale de la adresele indicate în actele de identitate aflate în dosarele de restituire trebuie să fie verificate constant. În toată această perioadă se vor soluționa dosare, iar termenul de 30 de zile de contestare trebuie respectat. Prin OUG nr. 90/2023 au fost doar amânate emiterea de titluri de plată și respectiv plata efectivă a acestor. Nu s-au adus modificări asupra procedurilor de soluționare.

În măsura în care se impun lămuriri ori clarificări suplimentare, echipa noastră de avocați specializată în despăgubiri și retrocedări imobile prin Legea nr. 10/2001 și Legea nr. 165/2013 vă poate oferi toată consultanța de care aveți nevoie.

02.11.2023

Av. Broască Bogdan

Lasă un răspuns