Legislația privind restituirea proprietăților imobiliare expropriate abuziv de către regimul comunist a cunoscut o dinamică substanțială de-a lungul timpului.
Activul legislativ special a fost creat prin adoptarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Acestei legi i-au fost atribuite trei rânduri de norme metodologice de aplicare, cele în vigoare astăzi fiind cele adoptate în 2007. Legea 10/2001 a suferit modificări majore la nivelul anului 2005 prin Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente. Cele mai noi și majore modificări au fost aduse prin Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului.
În prezent, soluționarea dosarelor de notificare constituite în baza Legii nr. 10/2001, atât în procedura administrativă desfășurată în fața primăriilor (entități prevăzute de lege cu soluționarea notificărilor) ori CNCI sau ANRP cât și în procedura judiciară din fața instanțelor de judecată se face prin raportare la întreg activul legislativ, o importanță deosebită având Legea nr. 165/2013 împreună cu celelalte legi modificatoare.
Probleme de drept referitoare la mecanismul restituirii sau compensării proprietății pierdute abuziv pot fi identificate cu ușurință. Dintre acestea, o maximă importanță o reprezintă dinamica legislativă privitoare la modul de calcul al despăgubirilor în dosarele de Legea nr. 10/2001.
În acest sens, începând intrarea în vigoare a Legii nr. 165/2013, proprietatea pierdută abuziv, indiferent că era compusă dintr-un apartament, dintr-o casă, casă cu teren și dependință ori doar un teren, nu mai era evaluată la valoarea reală și la zi de circulație, conform standardelor internaționale. S-a decis prin această lege plafonarea despăgubirilor la nivelul grilei notariale din anul 2013. Chiar dacă s-a creat astfel o discriminare între proprietarii ce au fost despăgubiți anterior anului 2013 față de cei care urmau să fie despăgubiți prin plata unei sume de bani după anul 2013, soluția fost una legală, îmbrățișată în unanimitate de instanțele de judecată.
A fost adoptată Legea nr. 22 din 18 martie 2020 care a modificat art. 21 alin. (6) din Legea nr. 165/2013 în următorul sens: „Evaluarea imobilului care face obiectul deciziei se face prin utilizarea grilei notariale valabile la data emiterii deciziei de către Comisia Națională și se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.”
Bucuria nu a ținut mult deoarece prin OUG nr. 72/2020 s-a hotărât suspendarea dispozițiilor din Legea nr. 22/2020 până la data de 01.03.2021.
În prezent, prin Legea nr. 219 din 29.10.2020 s-a hotărât din nou modificarea legislației, în sensul abrogării OUG nr. 72/2020, astfel încât Legea nr. 165/2013, în privința modului de stabilire a despăgubirilor, prin art. 21 alin. (6) statuează că: „Evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, cu modificările și completările ulterioare, în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului și a categoriei de folosință la data preluării acestuia. Prin excepție, în dosarele în care se acordă măsuri compensatorii titularului dreptului de proprietate, fost proprietar sau moștenitorilor legali ori testamentari ai acestuia, iar dreptul de proprietate nu a fost tranzacționat după preluarea abuzivă de stat a imobilului, evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin utilizarea grilei notariale valabile pentru anul precedent emiterii deciziei de către Comisia Națională. Evaluarea se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.”
Cu alte cuvinte, regula ar fi că atunci când se pune problema ca într-un dosar de Legea 10/2001 prin care se acordă despăgubiri prin echivalent (în bani), evaluare imobilului ar trebui făcută prin utilizarea grilei notariale noi, „valabilă pentru anul precedent emiterii deciziei de către Comisia Națională”.
În calitate de avocat specializat în Legea nr. 10/2001 și despăgubiri pot afirma că exprimarea legală anterior citată nu este una foarte fericită, ridicând mai multe tipuri de probleme:
– probleme de constituționalitate, deoarece textul legal nu îndeplinește un standard de claritate pretins de normele de tehnică legislativă;
– probleme de aplicare în timp a legii, în funcție de stadiul de soluționare al dosarului;
– probleme de aplicare în procesele aflate pe rolul instanțelor de judecată unde, judecătorul urmează a lua o hotărâre în funcție de un reper temporal ulterior pronunțării soluției (ori chiar rămânerii definitive a acesteia). Acest moment este reprezentat de emiterea deciziei de compensare prin puncte de către CNCI și ANRP. Însă, după judecata în fond, poate exista cale de atac. Se mai poate consuma astfel un an sau chiar 2 ani. În atare context, judecătorul fondului fără a ști când se va emite de către CNCI decizia de compensare, trebuie prin raportare la acel moment să stabilească grila notarială aferentă numărului de puncte ce va fi stabilit chiar prin hotărârea judecătorească.
Recomandăm așadar persoanelor interesate să acceseze servicii juridice specializate prestate de un avocat specializat în ANRP / CNCI, mod de calcul despăgubiri și Legea 10/2001.
Echipa noastră vă stă la dispoziție pentru a îndruma, asista sau reprezenta în fața primăriei, ANRP sau CNCI ori în fața instanțelor de judecată, dl. av. Broască Bogdan fiind avocat specializat Legea 10 / 2001.
În concluzie, chiar dacă demersurile legale pot părea uneori copleșitoare ori fără finalitate, vă recomandăm să nu renunțați pentru a vă recupera proprietatea pierdută abuziv de dumneavoastră personal sau de părinții, frații ori bunicii dumneavoastră.
14.03.2021
Av. Broască Bogdan
0742.87.30.88